Chef

Haukon

Obscure toverdrankjes waren de eerste experimentele bezigheden die de inleiding waren van mijn entree in de keuken. Exotische specerijen en vloeistoffen werden gemengd en gelabeld in afwachting op een fermentatie proces of iets anders waar de neus van mijn ouders en vrienden van op hol zou slaan. Deze kinderlijke hilariteit bleek later de vonk die de vlam van mijn culinaire passie zou doen ontsteken. KOKEN IS LEUK!

Tijdens de lagere school periode hielp ik vaak mijn moeder met het koken voor het avondeten. Wat niet lang daarna veranderde in: mijn moeder hielp MIJ met koken voor het avondeten…

Zij deed al het snijwerk en ik ging uit een kookboek een gerecht maken. Elke dag wat anders.  Hier ontdekte ik dat met een klein beetje meer moeite de maaltijd enorm kon verbeteren. EFFORT PAYS OFF!

Iets wat later één van de kernwaarden werd die ik hoog in het vaandel zou hebben staan.

Na de middelbare school ging ik naar de koksschool waar ik elk jaar bij een ander leerbedrijf fulltime moest werken om zo, gedurende 5 jaar, een brede keur aan ervaringen en stijlen op te doen.

Van groot hotel tot kleine Franse bistro en van ambachtelijke Italiaan tot sterrenzaak. Overal viel een hoop te leren. En wanneer ik het werk op een gegeven moment blind kon doen werd het tijd om mijn ogen open te houden voor een nieuwe uitdaging.

Altijd opzoek naar nieuwe technieken, ingrediënten en smaken.

Ondanks dat een leerling vooral moet luisteren, uitvoeren en onthouden had ik vele vragen voor de chef. Deze vragen stellende- en open houding, betreffende onderwerpen die toen vaak nog buiten mijn werkplek of verantwoordelijkheid lagen, leidde tot een manier van werken waar ik tot de dag van vandaag nog de vruchten van pluk.

Deze leergierigheid bewoog mij er namelijk toe om mij altijd af te vragen “waarom” iets gebeurde om vervolgens die antwoorden te zoeken. Waarom bevriest water pas bij een lagere temperatuur als er ook suiker in opgelost is? Of waarom moet brooddeeg wel gekneed worden en sconedeeg juist niet?

Als er dan een keer een machine niet werkte of iets niet voorradig was dan wist ik hoe ik dat moest oplossen om zo toch het gewenste resultaat te behalen. Deze zogenoemde MCGUYVER SKILLS zijn zowel in de keuken als daar buiten onontbeerlijk!

Ook op vakantie in het buitenland kwam ik waar mogelijk via via in de keuken terecht. Variërend van een lunchtent in Brooklyn tot een visrestaurant in Reykjavik. Gewoon even een weekje meedraaien.

Na een inspirerende reis door zuid oost Azië van 3 maanden werd het bij terugkomst in Nederland tijd om de diepte in te gaan. Ik wou ergens voor langere tijd werken om ook zo meer verantwoordelijkheid te krijgen.

Van sous chef in het Italiaanse high end restaurant “Segugio” naar brasserie “Paardenburg”/ “Ron Blaauw” door als uiteindelijk Chef Patissier in 5 sterren hotel “The Grand” en het opstarten van restaurant “Bridges”.

Steen voor steen hebben al deze ervaringen bijgedragen aan mijn bagage die staat als een huis!

Na het behalen de 1e Michelin ster in “The Grand” werd het na 5 jaar tijd om het hotel weer te verlaten en voor mezelf te beginnen.  “Chef Haukon” is geboren!

De beste kwaliteit kunnen bieden binnen het beschikbare budget vergt soms creatieve oplossingen en doordat ik van alle markten thuis ben en mij vlot in nieuwe materie kan inwerken is praktisch alles mogelijk.

Ik werk dan ook met een opmaat gemaakt menu speciaal gecreëerd voor elke klus. Aangepast aan uw wensen.

Alles is volgens de hoogste normen bereid en de constante kwaliteit biedt de klant dan ook de geruststelling dat het linksom of rechtsom altijd goed komt. I’LL MAKE IT WORK!

Chef Haukon
Tretjakovlaan 68, Amsterdam
06 515 526 62

info@chefhaukon.nl